Biografie Janssart

W. W. Janssen pseudoniem Janssart
Geboren in 1946 in Arnhem.

Van jongs af aan was Wouter Janssen gepassioneerd door schilderen en tekenen. Op zijn middelbare school examen scoorde hij 10 van de 10 punten voor tekenles. Hij tekende ook het portret van de examinator en kreeg het hoogste cijfer. Zijn liefde voor de kunsten bleef in de loop der jaren groeien. Op achttienjarige leeftijd besloot hij zijn leven te wijden aan de beeldende kunst.

Hij combineerde zijn studie aan de kunstacademie met werken in een restauratieatelier. Zo ontdekte hij de geheimen en schildertechnieken van de oude meesters. En kreeg op de academie les van de bekende nul-kunstenaar Henk Peters (1925-2013).
Later leidde hij meer dan dertig jaar lang zijn eigen restauratieatelier.

Ook voedde hij zijn belangstelling voor kunstgeschiedenis en kunststromingen. Later in zijn carrière als kunsthandelaar bleek deze kennis van onschatbare waarde.
Toevallig liep zijn leven als kunstschilder synchroon met de geschiedenis van de schilderkunst. Op 16-jarige leeftijd raakte hij gefascineerd door de schilderkunst van de 15e en 16e eeuw en zijn eerste schilderij was een kopie van El Greco’s Madonna.

Daarna bestudeerde hij ongeveer 10 jaar lang de schildertechniek van zijn favoriete schilder Rembrandt. Hij wilde het mysterie van de meester ontrafelen. Alle verven werden door hemzelf op natuurlijke wijze geslepen om een historisch effect te benaderen.

Tijdens zijn volgende periode verdiepte hij zich in de techniek van de Romantiek, waar hij in Amerika veel succes mee behaalde.
Na het zien van een documentaire over het leven van Vincent Van Gogh vroeg hij zich af hoe het zou zijn om in impressionistische stijl te schilderen. Aanvankelijk lukte dat nauwelijks, maar na het drinken van een halve liter jenever ging het als vanzelf.

Zijn gezichtsvermogen en geduld namen geleidelijk af en daarom besloot hij over te gaan op modern werk. Helderder, lichter en kleurrijker dan hij ooit eerder schilderde.

De cirkel lijkt bijna rond: Ik uitte me in alle mogelijke stijlen van de beeldende kunst en genoot van elke periode. Het is echter opmerkelijk dat mijn penseel mij tegenwoordig terugvoert naar de simpelste eenvoud van de schilderkunst, zoals ik die als jongeman beleefde.
Het is een prachtige reis geweest.

Naast zijn succes als schilder (zijn eerste eenmanstentoonstelling was op Rodeo Drive in Beverly Hills) had Janssen ook meer dan vijftig jaar lang zijn eigen galerie.