Biografie Victor Templin

Rusland, 1920-1994

Victor Leonidovic Templin werd geboren op 20 januari 1920 in het dorp Vischenki, district Zaoksk, regio Toela, Rusland. Templin doorliep de middelbare school in de stad Serpoehovo van 1928 tot 1935. Hierna doorliep hij de Gorki Hogeschool voor de Kunsten, in dezelfde stad. Reeds tijdens zijn studie volgde Templin schilderlessen.

In 1938 werd Victor Templin verbannen naar Magadan, waar hij in een zelfgemaakt atelier moest werken, hij beschilderde hier bordjes met landschappen en hielp met het produceren van toneelstukken. In het persoonlijk dossier van V. Templin staat de volgende opmerking: “1945 – 1948 Palsk NKVD USSR – kunstenaar”.

Eind jaren 40 trouwt Templin met Nina Sergevna Loegovskaja, zij studeerde ook aan de School voor de Kunsten in Serpoehovo en is ook verbannen geweest.

Vanaf 1949 tot 1954 werken Templin en Loegovskaja samen als kunstenaars/producenten bij het Drama Theater van de stad Serlitamak van de Baschkirskaja Autonomische Republiek en daarna bij het Drama Theater in de stad Kivel in de Oeral (1954 – 1957), waar Templin hoofdkunstenaar was.

In 1957 verhuisde het echtpaar naar Vladimir, zij werkten daar bij het Drama Theater van de regio als kunstenaars/producenten, waarna Templin de belangrijkste kunstenaar werd.

Eind 1962 nam het echtpaar ontslag bij het theater en begonnen te werken bij de ateliers van het Schilder fonds van de Russische federatie. Vanaf 1962 nam Templin regelmatig deel aan tentoonstellingen van schilders uit de regio, trok van dorp naar dorp om inspiratie op te doen en te schilderen.

In 1980 had hij voor het eerst een persoonlijke tentoonstelling, met veel succes. Zijn autobiografie, die op 22 december 1977 werd uitgegeven, beëindigde Victor Templin met de woorden “Mijn hele leven heeft verband met kunst, zonder kunst kan ik mijn bestaan niet voorstellen”.
De schilder is op 24 april 1994 overleden. Hij werd net als Loegovskaja begraven op het stadskerkhof “Delybischevo” in de stad Vladimir.

De schilderijen van Templin hangen in de collectie van de Vladimir Soegdal musea in de steden Kirov en Alexandrov. Vele werken van hem bevinden zich in privé collecties zowel in Rusland als in Spanje, Frankrijk en Nederland.